Poradnia Doradztwa Żywienionego Grodzisk Mazowiecki

 

Zdjęcie produktów spożywczych do zbilansowanej diety
płatki owsiane sałatka i kiwi zdrowe śniadanie
mgr Magdalena Konowrocka

mgr Magdalena Konowrocka

Dietetyk

Cena Konsultacji: 150 zł
PORADNIA DORADZTWA ŻYWIENIOWEGO

Głównym założeniem Poradni Doradztwa Żywieniowego jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Pokazanie jak ważna dla każdego z nas jest zdrowa i zbilansowana dieta, dedykowana indywidualnemu Pacjentowi.

Celem działalności jest również doradztwo żywieniowe i dietetyczne w różnych chorobach cywilizacyjnych takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze a także choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników, dna moczanowa, depresja i wiele innych jednostek chorobowych.

Pacjenci Poradni Doradztwa Żywieniowego w Grodzisku Mazowieckim otrzymają fachową pomoc merytoryczną na wysokim poziomie. Wsparcie we wdrażaniu w życie indywidualnego planu żywieniowego oraz motywację do działania zarówno w trakcie samej kuracji, jak i w następującym po niej okresie stabilizacji w celu utrzymania prawidłowych nawyków żywieniowych.

PRZED PIERWSZĄ WIZYTĄ

Dzienniczek Żywieniowy
Na kilka dni przed wizytą, proszę o założenie sobie Dzienniczka Żywieniowego, dzięki niemu będę mogła przeanalizować Pani/Pana nawyki żywieniowe:
· w dzienniczek wypełniamy przez 3 dni, koniecznie dwa dni powszednie i jeden wolny od pracy (weekendowy),
· w formie tabelki lub odręcznie proszę o rzetelne wpisywanie godziny, rodzaju pokarmu, ilości (np. godz. 14:30 – kotlet schabowy o grubości 1 cm, wielkości dłoni, smażony w panierce, z 2 ziemniakami z wody, z 5-ma łyżkami surówki z sałaty zielonej, pomidorów i cebuli z dodatkiem 2 łyżek dressingu z jogurtu naturalnego gęstego z czosnkiem, do tego szklanka kompotu truskawkowego słodzonego cukrem) wszystkich spożywanych posiłków i napojów. Przydatne tu mogą być miary domowe,
· dojadanie np. chipsy (cała, mała paczuszka), ciasteczka (2 sztuki), paluszki (garść), migdały z żurawiną (garść), orzechy (5 sztuk), jabłko (duża sztuka), seler naciowy (2 gałązki);

Celem prowadzenia Dzienniczka Żywieniowego, jest ukazanie dotychczasowych nawyków żywieniowych pacjenta. Umożliwi to przeanalizowanie dotychczasowej diety, dokonanie ewentualnej korekty, bądź pozwoli dokonać całkowitej jej zmiany. Ułatwi to skomponowanie indywidualnej diety dla Pacjenta, z uwzględnieniem produktów szczególnie lubianych i tych niechętnie pożywanych. Czasami, wprowadzenie nawet drobnej zmiany w naszej diecie, może ułatwić i uprzyjemnić nam codzienne życie zarówno od strony zdrowotnej jak i emocjonalnej.

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji

Jest to pomiar wagi, zawartości tkanki tłuszczowej, masy tkanki mięśniowej i kostnej, wieku metabolicznego, ilości wody w organizmie, oraz wielu innych parametrów.
Aby dokonać prawidłowej analizy składu ciała za pomocą bioimpedancji, należy się do tego odpowiednio przygotować:
· pacjent musi być na czczo (tzn. jeżeli badanie jest rano i pozwala na to stan zdrowia, głównie chodzi o to aby nie stawać na analizatorze bezpośrednio po posiłku, zadbać o to aby od posiłku upłynęło min 2 h, dotyczy to zarówno spożywania posiłków jak i wypitych napojów),
· wszelkie rzeczy metalowe muszą być usunięte, powyjmowane z kieszeni (fiszbiny w biustonoszu, telefon w kieszeni, klucze – przedmioty te zaburzają pracę urządzenia),
· w dniu poprzedzającym badanie nie uprawiać aktywności fizycznej, nie spożywać alkoholu,
· badanie bioimpedancji polega na tym, że aby dokonać pomiaru składu ciała, na analizatorze stajemy bosymi stopami.

UWAGA!!! Osoby z rozrusznikiem serca, kobiety w ciąży nie mogą być poddane analizie składu ciała metodą bioimpedancji.

Wyniki badań

Jeżeli Pacjent posiada, proszę ze sobą zabrać, na wizytę dokumentację, medyczną. Jeżeli nie to w trakcie przeprowadzonego wywiadu, jeżeli okaże się że zrobienie wyników badań i jakich jest niezbędne.
Pacjent zostanie poproszony o ich wykonanie (np. morfologia krwi, mocz, lipidogram, glukoza, TSH lub inne). Większość wyników badań można wykonać na NFZ po uprzednim otrzymaniu skierowania od lekarza internisty lub pediatry,

Przyjmowane leki

Proszę przygotować sobie na kartce nazwy leków, dawki jeżeli takie Pacjent przyjmuje. Jeżeli istnieją jakiekolwiek zalecenia lekarskie w formie pisemnej, mogące wspomóc pracę na linii lekarz-pacjent-specjalista do spraw żywienia to bardzo proszę o ich dostarczenie do gabinetu (mogą być kopie).

ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji – to pomiar wagi, zawartości tkanki tłuszczowej, masy tkanki mięśniowej i kostnej, wieku metabolicznego, ilości wody w organizmie, oraz wielu innych parametrów.

Aby dokonać prawidłowej analizy składu ciała za pomocą bioimpedancji, należy się do tego odpowiednio przygotować:

·     – pacjent musi być na czczo (tzn. jeżeli badanie jest rano i pozwala na to stan zdrowia, głównie chodzi o to aby nie stawać na analizatorze bezpośrednio po posiłku, zadbać o to aby od posiłku upłynęło min 2 h, dotyczy to zarówno spożywania posiłków jak i wypitych napojów),

·     – wszelkie rzeczy metalowe muszą być usunięte, powyjmowane z kieszeni (fiszbiny w biustonoszu, telefon w kieszeni, klucze – przedmioty te zaburzają pracę urządzenia),

·     – w dniu poprzedzającym badanie nie uprawiać aktywności fizycznej, nie spożywać alkoholu,

·     – badanie bioimpedancji polega na tym, że aby dokonać pomiaru składu ciała, na analizatorze stajemy bosymi stopami;

UWAGA!!! Osoby z rozrusznikiem serca, kobiety w ciąży nie mogą być poddane analizie składu ciała metodą bioimpedancji.

 

TESTY NIETOLERANCJI

Food Detective™ Elisa  –  test nietolerancji pokarmowej

 

FoodDetective™ Elisa to pierwszy na świecie test do samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej. Jest prosty, bezpieczny i dokładny.
Być może źle tolerujesz swoje pokarmy… zbadaj się już dziś.

 FoodDetective™ to łatwe, możliwe do wykonania w gabinecie dietetycznym badanie-test w nietolerancji pokarmowej. Może być wykonany u dzieci powyżej pierwszego roku życia.

 

FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo – specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej.

Niewielka próbka krwi jest pobierana z opuszka palca, całe badanie trwa 40 minut, nie trzeba czekać kilka dni na wyniki. Test został zaprojektowany do użycia z myślą o doradcach żywieniowych, i lekarzach. Test jest prosty, bezpieczny i dokładny.

Po badaniu jest dokonywana interpretacja wyników, bądź bezpośrednio gabinecie lub wysyłana drogą mailową na wskazany przez pacjenta adres.

Ważne!!! przed wykonaniem testu FoodDetective™ należy przez kilka kolejnych dni spożywać urozmaicone pokarmy, aby można było wykryć ewentualne przeciwciała.

Przeciwwskazania: zaburzenia krzepliwości, długotrwała terapia sterydowa.

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej – jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych poniżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. W tym samym czasie, u chorych może pojawić się, kilka symptomów:


  • niepokój (ostry lub chroniczny)
  • astma
  • zespół deficytu uwagi
  • zespół hiperaktywności
  • moczenie mimowolne nocne
  • wzdęcia, biegunki
  • zapalenie oskrzeli
  • celiakia
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • zatwardzenia
  • mukowiscydoza
  • depresja
  • nieżyt żołądka
  • zapalenie jelit


  • bezsenność
  • zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • świąd skóry
  • migrena
  • zespół złego wchłaniania
  • zaburzenia snu
  • zatrzymywanie wody w organizmie
  • nadwaga lub niedowaga

 

Test FoodDetective™ – wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

FoodDetective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

 

Testowane pokarmy:

zboża – kukurydza, pszenica, pszenica durum, gluten, ryż, żyto, owies,

orzechy i strączkowe – migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja,

mięsa – wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina,

ryby i owoce morza – mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra),

warzywa – brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta),

owoce – jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory,

inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

 

Zmiana diety – nieprawidłowe wyniki testu są wskazówką do zmiany stosowanej diety. Zaleca się skorzystanie z porad dietetyka